ပုဇြန္ ဟင္းလ်ာ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္၊ တာလေပါဟင္းခ်ဳိ ဟင္းတြဲေလး တင္ေပးလုိက္ပါတယ္။ ကရင္လုိေတာ႔ တာ႔လ႔ေဘာ႔လုိ႔ ေခၚတဲ႔ တာလေပါဟင္းခ်ဳိပါ။ တာလေပါဟင္းခ်ဳိမွာ ဟင္းရြက္၊ ငါး၊ မွ်စ္တုိ႔ကို အဓိက ထည္႔ခ်က္ပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္ ငါး တစ္မ်ဳိးထဲ မဟုတ္ပဲ ပုဇြန္ နဲ႔ တျခားပင္လယ္စာေတြလည္း ထည္႔ခ်က္လုိ႔ရပါတယ္။ ဟင္းရြက္ကို ေတာထဲမွာ ရွာေတြ႔တဲ႔ အရြက္ကို ထည္႔ခ်က္ေလ႔ရွိတာမုိ႔ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အရြက္ကို ထည္႔ခ်က္ႏုိင္ပါတယ္။ ၀တ္ရည္ အိမ္သားေတြက ဒညင္းသီးၾကိဳက္တာမုိ႔ တာလေပါဟင္းခ်ဳိထဲမွာ ဒညင္းသီးပါ ထည္႔ခ်က္ထားပါ။ အရသာေကာင္းျပီ ထမင္းျမိန္ေစမယ္႔ တာလေပါဟင္းခ်ဳိကို ခုပဲ ခ်က္ရေအာင္…
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးခူး (သို႔) ငါးရံ႔ – ၁၅က်ပ္သား
- ဆန္ – ခြက္၀က္
- မွ်စ္ – ၁၀က်ပ္သား (ေရျဖင္႔ျပဳတ္ျပီ အရွည္လွီးထားပါ)
- ဒညွင္းသီး – ၁၀လံုး (ျပဳတ္ျပီ အရွည္လွီးထားပါ)
- ငရုတ္သီးစိမ္း – ၄ေတာင္႔ (ေထာင္းထားပါ)
- စပါးလင္ – ၂ခု (ဓားျပားရုိက္ျပီ တစ္ခုကို ခ်ည္ထားပါ၊ ေနာက္တစ္ခုကို ပါးပါးလွီးပါ)
- ငါးပိ – စားပါတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ပင္စိမ္း – ၁၀ရြက္ (ပါးပါလွီးပါ)
- ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာအရြက္ (ကင္ပြန္းရြက္(သို႔)ဗူးညႊန္႔) - (၁လက္မအရြယ္ ပုိင္းျဖတ္ထားပါ)
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဆန္ကို ဒယ္ထဲထဲျပီ အနီေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေလွာ္ေပးပါ။
၂။ ျပီေနာက္ ဆန္ေလွာ္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းေပးထားပါ။
၃။ ဒယ္အုိးထဲ ေရ(၅ခြက္)ထည္႔ျပီ ဆူလာလွ်င္ ငါးခူ၊ စပါးလင္(ခ်ည္ထားေသာ) ထည္႔ျပီ က်က္သည္အထိ ျပဳတ္ေပးပါ။
၄။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။ ျပီေနာက္ ငါးကို အသားႏႊင္းေပးထားပါ။
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္အုိးၾကီးထဲ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ေရ(၃ခြက္) ထည္႔ျပီ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။
၂။ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ အသားႏႊင္းထားေသာ ငါး၊ မွ်စ္၊ ဒညွင္းသီး၊ ငပိတုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ ထပ္တည္ထားပါ။
၃။ ျပီမွ ဆန္႔ေလွာ္မွုန္႔၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။
၄။ အရသာအတြက္ ဆား၊ ငံျပာရည္တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ အရသာအေနေတာ္လွ်င္ ပင္စိမ္းအုပ္ေပးပါ။
၅။ ေနာက္ဆံုးမွ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အရြက္ကို ထည္႔ျပီ ၁မိစန္ခန္႔ ထပ္တည္ျပီ မီးပိတ္လိုက္ပါ။
၆။ အရသာေကာင္းမြန္ေသာ ကရင္တာလေပါဟင္းခ်ဳိကို သံုးဆာင္နုိင္ပါျပီ…
ရ။ ဟင္းအစပ္အဟပ္ တြဲေလး ခ်က္စားခ်င္ရင္ေတာ႔ ပုဇြန္ဟင္းလ်ာ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္၊ ကရင္ တာလေပါ ဟင္းခ်ဳိ သံုးေဆာင္လို႔ရပါတယ္…
PDF ျဖစ္ ေဒါင္းရန္
No comments:
Post a Comment