ကတ္ေၾကးကိုက္မွာဆုိရင္ ျမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္က နံမည္ၾကီးျပီ လူၾကိဳက္မ်ားပါတယ္။ ျမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္က တျခား ကတ္ေၾကးကိုက္ေတြထက္ ပင္လယ္စာ ပုိမ်ားပါတယ္။ တခ်ဳိ႔ဆို ကမာ၊ ရွပ္၊ ပုဇြန္ေျခေထာက္တုိ႔က အစထည္႔ျပီ ခ်က္ၾကပါတယ္။ ဒီခ်က္နည္းေလးက ၀တ္ရည္ရဲ႔ အေဒၚဆီက ရရွိတာပါ။ ခ်က္နည္းေလးကို ၾကည္႔ရေအာင္…
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
- ကတ္ေၾကးကိုက္ မုန္႔ဖတ္ – ၄၀က်ပ္သား
- ပုဇြန္က်ား – ၂၀က်ပ္သား (အျမွီးခံကာ အခြံႏြာျပီ ေက်ာခြဲထားေပးပါ)
- ကင္ပြန္း (သို႔) ျပည္ၾကီးငါး – ၂၀က်ပ္သား (အညွိအခြဲေတြ စဥ္ေအာင္ ရွာလကာရည္နဲ႔ အရင္ေဆးျပီမွ ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးထားပါ။ ျပီလွ်င္ ၾကက္ေျခခတ္ပံု ဓားျဖင္႔ မႊန္းထားေပးထားပါ)
- ဂဏန္းေခ်ာင္း – ၇ေခ်ာင္း (အေစာင္းပါးပါးလွီးပါ)
- ကမာ – ရေကာင္ (ရွာလကာရည္နဲ႔ အရင္ေဆးျပီမွ ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးထားပါ) (optional)
- ၾကက္သား – ၁၅က်ပ္သား (အေစာင္းပါးပါးလွီးပါ) (optional)
- ပဲပင္ေပါက္ – ၁၀က်ပ္သား (ေရစဥ္ေအာင္ ေဆးထားပါ)
- ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၅စည္း ( ပါးပါးလွီးထားပါ)
- ႂကက္သြန္ျဖဴ – ၆မႊာ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းေပးပါ)
- ဘဲဥ – ၄လံုး (ဆားအနည္းငယ္ ထည္႔၍ ခေလာက္ထားေပးပါ)
- ပဲျပဳတ္ – ၁၀က်ပ္သား
အရသာအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ပအုနး္ရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း (*ပအုန္းရည္အစား ရွာလကာရည္ထည္႔လို႔ ရပါတယ္)
- ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
- ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္သား၊ ကင္ပြန္း၊ ပုဇြန္က်ားမ်ားကို ( ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) စီ္ျဖင္႔ နည္းထားေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ ခေလာက္ထားေသာ ဘဲဥကို ဒယ္ထဲထည္႔၍ ေၾကာ္ေပးျပီ ပါးပါးျပန္လွီးေပးထားပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲတြင္ ျပင္ဆင္ထားေပးပါ။
၄။ ခုကတ္ေၾကးကိုက္ေၾကာ္ စခ်က္ေတာ႔ပါမည္။
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ထည္႔ျပီ ဆီသပ္ေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ ငရုတ္သီးမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ကာ ၁စကၠန္႔မွ် ေမႊေပးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္သား၊ ပုဇြန္က်ား၊ ျပည္ၾကီးငါး၊ ကမာ၊ ဂဏန္းေခ်ာင္းမ်ားကို ထည္႔၍ မက်က္တက်က္ အေနထားေရာက္သည္အထိ ေရာေမႊေပးပါ။
၄။ ထုိခ်ိန္မွ ကတ္ေၾကးကိုက္မုန္႔ဖတ္ကို ဇလံုတစ္ခုထဲထည္႔၍ (ပအုန္းရည္(စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း)၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း)၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ နုယ္ျပီ ဒယ္ထဲသို႔ ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။
၅။ ျပီေနာက္ နုံ႔ေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။ အရသာအေပါ႔အငံ႔ျမည္း၍ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ သၾကား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ေပးပါ။
၆။ အရသာအေနေတာ္မွွ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲျပဳတ္၊ ၾကက္ဥတုိ႔ထည္႔ေပးပါ။
ရ။ မီးဖိုမွခ်ခါနီးမွ ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ားကို ျဖဴးေပးျပီ အရသာရွိရွိ ျမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ကို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..
PDF ျဖစ္ ေဒါင္းရန္
No comments:
Post a Comment