ကြ်န္ေတာ့္ BLOG အားလာေရာက္ လည္ပါတ္သူမ်ားကို အထူးပင္ေက်းဇူးတင္ရွိပါသည္။

Saturday, October 26, 2013

မာလာဟင္း




ခ်စ္ ညီအစ္မေတြက မာလာဟင္း ခ်က္နည္းေလး တင္ေပးပါအုန္းဆုိလုိ႔ တင္ျဖစ္သြားတဲ႔ မာလာဟင္း ခ်က္နည္းေလးပါ။ ေရႊလီ အသားကင္ဆုိင္သြားစားတုိင္း မွာစားျဖစ္တယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစံု၊ ၾကာစြယ္၊ မာလာေခါက္ဆြဲ၊ ၾကြက္နာရြက္မွုိ၊ ပဲျပား အစံုအလင္ထည္႔ထားျပီ မာလာဟင္း အနွစ္ေၾကာင္႔ စပ္စပ္ေလးနဲ႔ အနံ႔အေရာ အရသာ ျပည္႔စံုတဲ႔ မာလာဟင္းေလးပါ။ ခ်က္ရတာလည္း လြယ္တာမုိ႔ ခုပဲ တူတူ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္…
မာလာဟင္း အနွစ္ခ်က္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • မာလဟင္းနွစ္ထုပ္ – ၁ထုပ္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ – ၂ခု (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)

  • ငရုတ္သီးမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
  • ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း(အေမာက္)
  • သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း


မာလာဟင္းတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္သားေခ်ာင္း – ၂ေခ်ာင္း (အေစာင္းလွီးပါ)
  • ငါးသားလံုး – ၆လံုး (ထပ္ပိုင္းျခမ္းပါ)
  • မုန္လာဥနီ – ၁ခု (ပါးပါးလွီးထားပါ)
  • မုန္႔ညွင္းစိမ္း – ၁စည္း (ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီ ထက္ပိုင္းပိုင္းပါ)
  • ကန္စြန္းရြက္ – လက္တဆုပ္စာ (ပုိင္းျဖတ္ထားပါ)
  • ေရႊပဲသီး – ၁၀ခု
  • ၾကာစြယ္ – ၁စု (အခြံႏြာျပီ ပါးပါးလွီးထားပါ)
  • ပဲျပား – ၁တံုး (အတံုးေသးမ်ား တံုးပါ)
  • ၾကက္နားရြက္မွုိ – လက္တဆုပ္စာ (ေရစိမ္ထားေပးပါ)
  • ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၁စည္း (၁လက္မအရြယ္မ်ား ပိုင္းျဖတ္ပါ)
  • ေျမပဲ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္းစာ (မညက္တညက္ ေထာင္းပါ)
  • နွမ္း – အနည္းငယ္ (အေပၚမွ ျဖဴးရန္)
  • နွမ္းဆီ – ၄စက္

  • မာလာေခါက္ဆြဲ ၂မ်ဳိး(သို႔) ၃မ်ဳိး – ၅၀ဂရမ္
(မာလာေခါက္ဆြဲ အျဖဴ၊ အညိွ၊ အစိမ္း ဆုိျပီ ၃မ်ဳိးရွိတဲ႔ အထဲမွ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ ၂မ်ဳိးျဖစ္ေစ၊ ၃မ်ဳိးလံုးျဖစ္ေစ ထည္႔နုိင္သည္) (Ocean, City Mart တြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)



ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး မာလာေခါက္ဆြဲ ၃မ်ဳိးရွိသည္႔အထဲမွ အစိမ္းေရာင္ ေခါက္ဆြဲကို ေရ(၁၀မိနစ္ခန္႔) စိပ္လွ်င္ ရသည္။
၂။ ေခါက္ဆြဲ (အညိွ) နွင္႔ ေခါက္ဆြဲ(အျဖဴ)ကို မာလာဟင္းထဲ ထည္႔ရုံအနည္းငယ္ သက္သက္စီ ေခါက္ဆြဲက်က္သည္အထိ ေရျဖင္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ျပဳတ္ျပီလွ်င္ ျပန္အေအးခံျပီ ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ထားေပးပါ။
မာလာဟင္းခ်က္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ ဆီသပ္ေပးပါ။



၂။ ျပီလွ်င္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ ထည္႔ျပီ မာလာဟင္းအနွစ္ထုပ္ (၅ပံု ၄ပံု) ထည္႔ေပးျပီ  ေရ(၃ခြက္) ထည္႔ပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ အရသာအတြက္ (ငါးငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ သၾကား) တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ဆူလာသည္အထိ တည္ထားပါ။
၄။ မာလာဟင္းရည္ ဆူလာလွ်င္ ၾကက္သားေခ်ာင္း၊ ငါးသားလံုး၊ မုန္လာဥနီ၊ ၾကာစြယ္ တုိ႔ကို အရင္ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။
၅။ ျပီမွ အႏူးလြယ္ေသာ (ပဲျပား၊ ေရႊပဲသီး) တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ ထပ္တည္ထားပါ။



၆။ ျပီေနာက္ ကန္စြန္းရြက္၊ မုန္႔ညွင္းစိမ္း၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ေျမပဲေထာင္း တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေရာေမႊလုိက္ပါ။
ရ။ ေရအနည္းငယ္က်န္ျပီ အရသာ အေပါ႔အငံ႔ အေနေတာ္ျပီဆုိလွ်င္ အေပၚမွ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နွမ္းဆီ၊ နွမ္း တို႔ကို ျဖဴးျပီ မီးပိတ္လိုက္ပါ။
၈။ မာလာဟင္း စပ္စပ္ေလးကို အရသာရွိစြာ အသားကင္ျဖစ္ေစ၊ ထမင္းျဖင္႔ ျဖစ္ေစ တြဲဖက္သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…



PDF ျဖစ္ ေဒါင္းရန္

No comments:

Post a Comment