ေန႔လည္စာ လုပ္စားနုိင္ဖုိ႔ ရခုိင္ မုန္႔တီပါ။ ဒီေန႔ ရခုိင္မုန္႔တီခ်က္ဖုိ႔ ငါးေရႊ လုိက္ရွာတာ ရွာမလုိ႔ ေစ်း၃ခုေလာက္ ပတ္ခဲ႔ရတယ္။ ပတ္ခဲ႔ရၾကိဳးနပ္ပါတယ္၊ အိမ္သားေတြက အားေပးၾကတယ္။ လုပ္ရတာလည္း လြယ္တာမုိ႔ ရခုိင္မုန္႔တီကို ခုပဲ လုပ္စားၾကည္႔ရေအာင္…
မုန္႔တီဟင္းရည္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးေရႊ – ၃၀ က်ပ္သား (၄၈၀ ဂရမ္)
- ငါးပိ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၀ မႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းပါ)
- ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
- ၾကက္သြန္နီ – ၄ဥ (၄စိပ္စိပ္ပါ)
- ေရ – ၁၀ခြက္ (Measurement ခြက္)
- ဆား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
- ပတဲေကာ – ၂ပင္ (မညက္တညက္ ေထာင္းျပီ ခ်ည္ထားပါ)
(ငါးေရႊ နွင္႔ ပတဲေကာပံုပါ။ ဟင္းခ်က္ညီအစ္မ အကူအညီနဲ႔ ဒီပံုေလးကို ရရွိလုိ႔ ေက်းဇူးပါေနာ္.. )
ျပင္ဆင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၈၀က်ပ္သား (၁၂၈၀ ဂရမ္)
- ပဲေၾကာ္္ – ၁၅ခု
- ငရုတ္သီးစိမ္း – ၃၀ ဂရမ္ (ေရေႏြးျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီ ေထာင္းေပးကာ ငရုတ္သီးျပဳတ္ရည္ ၁ဇြန္းခန္႔ထည္႔ပါ)
- မန္က်ည္းရည္ – ခြက္၀က္
- ၾကက္သြန္နီ – ၅ခု (ပါးပါးလွီးပါ)
- နံနံပင္ – လက္တဆုတ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
- ငါးဖယ္ – ၂၀က်ပ္သား (၃၂၀ ဂရမ္)
- ငါးငံျပာရည္
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိးတစ္ခုထဲ ငရုတ္သီးစိမ္းအညွာေခြထည္႔ျပီ ၂မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။
၂။ ျပီမွ ျပဳတ္ထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို မညက္တညက္ ေထာင္းေပးျပီ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ထည္႔ထားပါ။
၃။ ငါးဖယ္ကို (ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ႏုယ္ျပီ ငါးဖယ္ကို အျပားေလးမ်ား လုပ္ေပးပါ။
၄။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ား ထည္႔ျပီ ငါးဖယ္ အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးဖယ္ကို ပါးပါးလွီးေပးကာ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ဖယ္ထားပါ။
မုန္႔တီဟင္းရည္ ခ်က္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ငါးေရႊမ်ား ေရျမဳပ္ရုံထည္႔ျပီ ၃-၄မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ ငါးကို အရုိးမ်ားမပါေအာင္ အသားႏႊင္းေပးျပီ သက္သက္ဖယ္ထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။
၃။ မုန္႔တီ ဟင္းရည္ စခ်က္လုိ႔ရပါျပီ။
၃။ ဒယ္အုိးၾကီးထဲ မုန္႔တီဟင္းရည္အတြက္ ပါ၀င္သည္႔ (ဒယ္အိုးထဲ ေရ(၁၀ခြက္)၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပတဲေကာ၊ ဆား) တုိ႔ကို တည္ထားပါ။
၄။ မုန္႔တီဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ အသားႏႊင္းထားေသာ ငါး၊ ငရုတ္ေကာင္းမုွန္႔မ်ားကို ျဖဴးေပးပါ။
၅။ ေနာက္ဆံုးမွ ၾကက္သြန္နီ ေလးစိပ္စိပ္ထားသည္မ်ားကို ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔တည္ကာ မီးပိတ္လုိက္ပါ။
၆။ မုန္႔တီဟင္းရည္ ရျပီဆုိလွ်င္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ မုန္႔ဖတ္၊ ငါးဖယ္၊ ပဲေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္နီ တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ အေပၚမွ မုန္႔ဟင္းရည္(ေယာက္ခ်ဳိ ၁ဇြန္း)ကို ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။
ရ။ အေပၚမွ နံနံပင္ျဖဴးျပီ အရသာအတြက္ ငါးငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ရခိုင္မုန္႔တီကို စိတ္ၾကိဳက္ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…
PDF ျဖစ္ ေဒါင္းရန္
No comments:
Post a Comment